8 tipů na údržbu oblečení z kašmíru

Kašmírový svetr vám vydrží celý život, pokud se budete řídit několika pravidly údržby tohoto luxusního materiálu.

1. Kašmírové oblečení není potřeba po každém použití prát, stačí ho nechat provětrat a poté složit, nedoporučujeme ho uskladňovat pověšené na ramínku (mohlo by změnit nenávratně tvar).

2. Při praní nikdy nepoužívejte vodu teplejší než 20 °C. Teplota je velmi důležitá, v teplejší vodě by mohlo dojít ke sražení a plstnatění kašmíru.

3. Při praní v ruce svetr důkladně vymáchejte ve stejně teplé vodě, v jaké jste svetr vyprali. Při změně teploty při praní a máchání by se svetr mohl srazit. Poté z něj rukama vymačkejte co nejvíce vody, na domačkání zbytku vody použijte froté ručník, na který svetr rozložíte, ručník postupně i se svetrem budete pomalu rolovat a vytlačovat vodu do ručníku. Nakonec svetr volně rozložte a vytvarujete na suchý ručník a nechte volně doschnout. Svetry v žádném případě nesušte v sušičce. Při sušení teplým vzduchem může dojít ke sražení. I při sušení chladným vzduchem v sušičce může dojít k přesušení, a tím i k poškození svetru.

4. Většinou je doporučováno praní ruční, ale není problém využít ultra jemný program v pračce, pokud máte program s uvedenou nízkou teplotou.

5. Při praní a odstřeďování v pračce na speciálním programu na vlnu doporučujeme odstřeďovat při otáčkách maximálně 1000 otáček/min. Svetr vypraný a odstředěný v pračce poté také rozložte na suchý ručník, vytvarujte a nechte volně doschnout.

6. K praní používejte prací prostředky určené na vlnu.

7. Svetry není potřeba žehlit. Pokud se přesto rozhodnete svetr přežehlit, dodržujte symbol uvedený na etiketě svetru. Pokud etiketa chybí, nastavte napařovací žehličku na vlahou teplotu programu hedvábí-vlna.

8. Nepoužívejte bělidla ani jiné chemické odstraňovače skvrn, pokud si svetr ušpiníte něčím agresivním, raději ho nechte vyčistit v čistírně. Předejdete tak zbytečnému poškození materiálu.

TIP: Při nošení se mohou na kašmírovém svetru tvořit chomáčky vlny, jedná se o přirozenou vlastnost vlny. Tyto chomáčky můžete lehce odstranit rukou nebo elektrickým přístrojem, tzv. odstraňovačem žmolků. Ten je k dostání v obchodních řetězcích nebo prodejnách elektro.

udrzba kasmirovych svetru