Proč nakupovat v second handech?

Patříte mezi zapřísáhlé fanoušky second handů, nebo se do nich uchylujete jen výjimečně? Tak i tak, jistě pro to máte své důvody. My daly dohromady ty naše:

1. Šetříte peníze

Za oblečení z druhé ruky neplatíte nikdy plnou cenu. Ta se odvíjí od typu oblečení a konceptu samotného second handu. Pokud se vám podaří ulovit oblečení z kvalitních materiálů jako je 100% kašmír, len či hedvábí, můžete si být jisti, že jste své peníze investovali dobře.

2. Prodloužíte životní cyklus oblečení

Oblečení nekončí v second handech jen proto, že už se nedá nosit. Důvody jsou různé, původnímu majiteli se už oblečení nemusí stylově hodit, může z něj vyrůst nebo do něj hodně dorůst:) Často se také posílají dál nevhodné dary. Proč tedy vyhazovat na skládku něco, co ještě může sloužit roky někomu dalšímu?

3. Oblečení z druhé ruky vám bude slušet

A to díky tomu, že nenakoupíte slepě celý model z figuríny ve výloze, ale dáte si tu práci objevovat, čím chcete svůj šatník skutečně obohatit a co vám sluší. Rozvoj vlastního osobitého stylu je běh na delší trať a vyžaduje vědomé nákupy. Pokud byste se chtěli do tématu ponořit hlouběji, doporučujeme vám některý z workshopů Kamily Vodochodské ze série Efektivní šatník. Osobně vyzkoušeno!

4. Ulovené kousky jsou unikátní

Šance, že v second handu najdete dva stejné kousky, je takřka nulová. Navíc na vás možná čeká už jen ten úplně poslední kousek dané značky, protože patří do „staré“ kolekce a víc už ho nevyrobí.

5. Nákupem z druhé ruky šetříte zdroje

Protože už byl konkrétní kus oblečení vyroben, šetříte životní prostředí. Co konkrétně? Vodu a energii, také pomůžete předcházet vzniku textilního odpadu. Výzvy módního průmyslu shrnuje srozumitelně tento článek magazínu Slow Femme. S tímto bodem souvisí ten poslední, nejdůležitější.

6. Tvoříte lepší budoucnost

Tím, že dáte přednost nákupu z druhé ruky, ovlivňujete budoucnost. Trochu silné tvrzení? Možná ano, ale pravdivé. Stačí se jen zamyslet, kolikrát jste se někoho zeptali: „To je krásný svetr/triko/kalhoty, kde jsi to koupil/a?“ Naše nákupní chování má velkou sílu a může inspirovat ostatní. Třeba k tomu, že další kousek oblečení koupí z druhé ruky. A planeta počítá malé kroky každého z nás.